Мексико призова САЩ бързо да съберат мигрантските семейства, които са били

...
Мексико призова САЩ бързо да съберат мигрантските семейства, които са били
Коментари Харесай

Мексико призова САЩ за бързо събиране на мигрантските семейства, разделени на границата

Мексико прикани Съединени американски щати бързо да съберат мигрантските фамилии, които са били разграничени на границата сред двете страни, съобщи ДПА.

Президентът Енрике Пеня Нието е изразил пред държавния секретар на САЩ Майк Помпейо безпокойството за хилядите деца, разграничени от родителите си, заяви мексиканското президентство след срещата им.

Пеня Нието е изискал „постоянна опция, която дава преимущество на благосъстоянието и правата на малолетните“.

„Благодаря, Пеня Нието, за днешния добър диалог за нашите стопански връзки, граница и сигурност“, написа Помпейо в Туитър. Държавният секретар бе съпроводен от министърката на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен, министъра на финансите Стивън Мнучин и президентския консултант Джаред Къшнър.

Делегацията от Съединени американски щати се срещна и с новоизбрания президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, който й е връчил лист от оферти за основаване на основа за съгласие след встъпването му в служба, което ще се състои на 1 декември.

Thanks Prez Pena Nieto @EPN for the good discussion today about our economic relationship, border & security. @USAenEspanolpic.twitter.com/AY40l3wcBG

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) 13 юли 2018 година

Предложенията няма да бъдат оповестени преди президентът Тръмп да се запознае с тях, само че бъдещият външен министър на Мексико Марсело Ебрард сподели, че те касаят търговията, миграцията, сигурността и развиването.

На срещата са участвали и бъдещите мексикански министри на финансите, стопанската система и сигурността. Тя бе избрана като „откровена и сърдечна“ от Ебрард, който изрази очакване, че Мексико ще успее да усъвършенства връзките си със Съединени американски щати, съобщи Франс прес.

Ебрард посочи, че на срещата са били разисквани Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA), което Съединени американски щати желаят да предоговорят, и напъните, които би трябвало да създадат Мексико и страни от Централна Америка за реализиране на икономическо развиване, с цел да се постави завършек на миграцията. Обсъдена е била и сигурността и Лопес Обрадор е показал мексиканска самодейност в тази област, сподели Ебрард без повече детайлности.

Майкъл Помпейо съобщи, че срещите му с Пеня Нието и Лопес Обрадор са били продуктивни, съобщи ТАСС.

„Обсъдихме въпроси от двустранните връзки. Подчертах, че за нашите страни е значимо да имат мощни, обективни и взаимоизгодни търговски връзки. Подчертах и значимостта да реши граничният проблем“, сподели държавният секретар на Съединени американски щати, който добави, че с неспокойствие чака да стартира да работи с новоизбрания мексикански президент.

„Обсъдихме как САЩ и Мексико могат взаимно да реализират общи цели, свързани с стопанската система и защитата на границата“, съобщи Помпейо.

.@SecPompeo closed his remarks at the joint press conference with @LVidegaray by saying: „Our meetings today reaffirmed that #Mexico and the United States are neighbors, partners, and friends.“ pic.twitter.com/buiSSlqw1h

— Heather Nauert (@statedeptspox) 13 юли 2018 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР